Pizza=Uzsonna? ‪#‎egészség‬

2015.11.19 10:56

Két tízévesnek tűnő fiú száll fel a villamosra. A ránézésre is túlsúlyos kezében tartott csomagot még nem látom, de a forró pizza illata azonnal betölti az utasteret. Leülnek. Ekkor megpillantom nála a pizzásdobozt és a hatalmas, starwarsos iskolatáskát, amelynek mindennapi cipelése úgy tűnik, sajnos nem elegendő a szükséges fogyáshoz. Mindketten elvarázsoltan nézik a dobozt. Ha egy pillantással ki lehetne nyitni, már üres lenne. Mégis látszólag olyan elérhetetlen, mint a boszorkány mézeskalácsháza... és éppen annyi veszélyt rejt, még ha a felhízlalás után nem is az eleven nyársonsütés következik... de égés ez is, az iskolában, a ducikra leselkedő gyermeki megaláztatástól, amelynek az egyik igen szélsőséges manifesztálódása a zsírdisznó kifejezés, a számtalan más találékony szófordulat mellett.
A két gyerek a villamoson ülve áhítatos csendben továbbra is a dobozt szugerálja. Végül a tulajdonosa elégedetten felsóhajt: ,, Pont elég volt rá a kajapénz.". A pillanatnyi büszkeség elnyomja a fájdalmas jövőkèpet. Inkább most egy kocka csoki, mint fél óra múlva az egész tábla...
Leszállnak, utánuk felszáll pár kamasz. Cinkosan összekacsintva kiröhögik a duci kisfiút. ,, Olyan pizzaillat van, hogy ha hazaérek rendelek egy nègysajtosat" - jelenti ki az egyikük, majd a villamos továbbdöcög.

Kedves anyuka! Ne kajapénzt adjon az alsós kisfiának, hanem helyes életmód szemléletet, mert így, már most kiközösítve nem lesz belőle kiegyensúlyozott felnőtt, pláne nem jedi-lovag. A fénykardot még csak-csak felemeli (talàn inkább a kést-villát), de a világmegváltásra és mások életének megmentésére nem marad energiája. Félő, hogy már a sajátjára sem.